Yakın Plan: Martin Scorsese

Yakın Plan: Martin Scorsese

Kasım 21, 2022

117 Okunma

Usta yönetmen Martin Scorsese bugün 80. yaşını kutluyor!

Bugün 80. yaşına basan Martin Scorsese, 1959 yılında başladığı yönetmenlik kariyerinde, Taxi Driver’dan Goodfellas’a, The Departed’dan The Wolf of Wall Street’e, onlarca filme imza atarak adını sinema tarihine yazdırdı.

İtalyan-Amerikan köklerini hemen her filmine yansıtan Scorsese, çocuk yaşlarda başlayan sinema tutkusunu çok sayıda film izleyerek beslemiş ve New York Üniversitesi’nde sinema eğitimi almıştır. Yönetmenin doğup büyüdüğü şehir olan New York da Scorsese filmlerinde yalnızca bir arka plan olarak değil, adeta bir karakter olarak karşımıza çıkar.

1960’ların okullu sinemacılarından olan Scorsese’nin filmlerinde, klasik Hollywood’dan da Avrupa sinemasından da esintiler bulmak mümkün. Filmleriyle, Amerikan sinemasını adeta yeniden tanımlayan Martin Scorsese, 1960’ların ortalarında başlayan ve 1980’lerin başlarına kadar süren Hollywood Rönesansı’nın (Amerikan Yeni Dalgası/Yeni Hollywood) da en önemli temsilcilerinden biridir.

Yakın zamanda Killers of the Flower Moon filmi ile yeniden seyirci karşısına çıkmaya hazırlanan usta yönetmenin doğumgününde, kariyerinin öne çıkan filmlerine göz atıyoruz!

Yorum Alanı